Jambalaya

Smidigt och väldigt god alltiettgryta.... Kanon att ha i frysen o bara ta fram när man inte hinner med att laga mat. Jag skriver ut receptet som det står i boken här. Men själv plockar jag bort korven och dubblar riset samt de krossade tomaterna. Vatten till buljongen tar jag ca 1 liter, och väljer att ta en av varje sorts buljongtärning. Rätten ska vara lite rinnig, men med mindre vatten tycker jag den blir godare. Men det är ju en smaksak.
Tycker inte korv är tillräckligt gott för att vara värd de points de kostar att äta. Originalreceptet ger 4,5 points, min variant ger 6,5. Måltiden avser sex portioner.


350 g kycklingfilé skuren i ca 2 cm tärningar
3 msk cajun kryddblandning
2 tsk olja
1 gul lök hackad
2 vitlöksklyftor krossade
1 färsk röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 gul eller röd paprika, urkärnad och hackad
8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
80 g chorizokorv skuren i skivor
1 burk krossade tomater
2½ dl långkornigt ris
salt och nymald svartpeppar

Lägg kycklingen i en skål och strö över cajunkryddan.

Värm oljan i en wok eller stekpanna. (Jag använder stekgryta eftersom det blir ganska mycket). Fräs kycklingköttet på medelstark värme. Skaka o rör om under tiden. Tillsätt lök, vitlök, chili och paprika. Låt allt fräsa några minuter till.

Tillsätt buljongen, chorizon, tomater och ris. Låt det koka upp. Sänk värmen och låt koka på svag värme under lock tills riset är färdigt, ca 20 minuter.

Servera med en god grönsallad.

Cajunkrydda kan man göra själv genom att ta 1 tsk vardera av:
svartpeppar
cayennepeppar
paprikapulver
timjan
oregano
malda senapsfrön
mald spiskummin
salt



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0